HTML

Zöld dió

Friss topikok

  • nyarifecske: Egy volt tanárom egyszer a következőnek volt szemtanúja a buszon. Fiatal srác ül, öreg néni jön, s... (2010.06.14. 20:46) Mindennapi rácsodálkozások
  • nyarifecske: :-DDD Gratulálok! (2010.06.03. 18:51) Túl
  • hegmesek: ...remélem, tudunk találkozni a héten, khhm! valamiről lemaradtam. khhm. :) túúúrórudi! (2010.05.16. 18:35) Felnőttnek lenni
  • zolddio: Gondolatolvasók vagytok!!! Pont javasolni akartam. :)) Most amúgy nem tudom, mi van velem, nagyka... (2010.05.07. 22:58) Sosem vonzottak
  • nyarifecske: Na azért szeretnék a közigazgatásban dolgozni :-)) A tanárok meg, akik a kommunikációs igazgató és... (2010.04.15. 15:25) 17 500 Ft

Linkblog

A lakás és mi

2010.01.16. 13:55 zolddio

Van az a mondás, hogy a lakás van értünk, és nem mi a lakásért. Stimmt.

Mit láttam én otthon? Sika-mika ezerrel, a hét minden napján. Ha anyumat le kellene rajzolnom, tuti lenne a kezében egy porszívó, de minimum egy felmosóvödör. Nem is emlékszem soha olyanra, hogy hétvégén leült volna a fotelba egy jó könyvvel a kezében. Reggel boltba szaladt, mire felkeltünk, kész volt a meleg reggeli (tojás/bundáskenyér), amíg főtt az ebéd, addig kimosott, kiteregetett, rendet rakott, megterített a 3 fogásos ebédre, ebéd után elmosogatott, felmosott (az egész házban + a 2 teraszon), port törölt, kádat suvickolt, porszívózott, plédet porolt, és ha mindennel kész volt, felsöpörte az udvart, és meglocsolta a rózsákat. Utána vacsora (szintén vmi főtt, sokszor többféle), elpakolás, vasalás, fürdések után fürdőszoba kitakarítása. Ha leckeírás közben kérdezni akartunk tőle valamit, mindig a mosógép fölé hajolva, a konyhában vagy az udvaron, teregetés közben találtuk. És nem szerettük, hogy a ház bizonyos részeit nem lehetett megközelíteni, mert "várjál már, éppen most mostam fel", vagy "ne nyisd ki a konyhaajtót, mert bejön a kajaszag".

Segítettünk mi, hogyne, de az úgy sose volt jó. Nem felejtem el, egyszer nem volt otthon, én pedig úgy gondoltam, meglepem, és elmosogatok. Langyos vízben tettem ezt, 12 éves voltam, soha nem mondta senki, hogy forró vízben mosogatunk. Hazaért, én büszkén mutattam a tiszta edényeket, de mikor megtudta, hogy nem volt kifejezetten forró a víz, elmosta újra az egészet. 13 évesen nem sikerült életem első rántottája, mert addig csak készen, a tányérban láttam olyat. Kb. 14 éves korunktól tartott minket eléggé érettnek arra, hogy a saját szobánkat kitakarítsuk (a többi helyiséget nem), attól fogva az volt a kötelező szombat délelőtti programunk.

(Egyébként is katonás volt nálunk az időbeosztás, barátnőket pl. csak szombat délután 3-től 6-ig fogadhattunk, mert előtte ebéd, utána már este van, vasárnap meg a hétfőre kell készülni. De ez másik sztori.)

Szóval ezek után nagyon nehéz volt hirtelen, 18 évesen megtanulni bevásárolni, vasalni, alapvető dolgokat megfőzni, fürdőszobát takarítani. Mosni csak 21 éves koromtól tudok, ez van.

Nem hiszem, hogy ez az az út, amit követni szeretnék. Oké, nem valami szép, mikor mindent elborít a por, de azért nem mosom végig a lakást naponta, nem készítek főtt reggelit-ebédet-vacsorát, és én bizony nem látom meg a fehér függönyön, hogy "fekete a mocsoktól". Nem mindig pakolok el magam után, ha pl. másnap is ugyanazt folytatom, és nem ágyazok be, ha tudom, hogy este későn jövök haza, és akkor már nem lesz kedvem azzal bajlódni. Nem vasalok ki minden egyes ruhadarabot, nem tisztítom meg a tükröket és nem súrolom le a csempét kétnaponta.

Tudom, hogy néhány embernek passzió, vagy misszió, hogy állandóan ragyogjon a lakás, és ők ettől boldogok. Legyenek! De ne tartsák szentségtörésnek, ha másnak nem ez a legfontosabb. És csak másfél hetente nyalják végig a szobákat. A dolgok jelenlegi állása szerint anycika 20 év múlva is hetente legalább kétszer főzni fog ránk, és extra takarítási akciókat szervez nálunk, plusz porszívóval, létrával és 3-4 flakon Domestossal felszerelkezve. Mert mi nélküle éhen halunk/nem eszünk rendesen. Mert minket itt megesz a kosz. Mert mit szólnak a vendégek, ha meglátják a rumlit...

Tesóm szavaival élve: akinek nem tetszik, az nem jön hozzánk. :D

És ha majd egyszer lesz egy csúszó-mászó gyerekem, aki mindent a szájába vesz, tuti, hogy ezerszer jobban oda fogok figyelni a tisztaságra itthon, de nem szeretném, ha erről szólna az életem.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zolddio.blog.hu/api/trackback/id/tr281676813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyarifecske · http://nyarifecske.blog.hu 2010.01.18. 16:47:42

Ismerős, nagyon is ismerős :-) Bár azt hiszem anyukám egy fokkal kevésbé tisztaságmániás, mint a te mamád, de azért nálunk is mindig minden ragyogott a tisztaságtól, és a hétvégék is az kajakészítéssel teltek. Én például rettegtem segíteni anyámnak (az én szobám kitakarításán kívül), mert sosem volt elégedett semmivel. Főzés tipikus esete (ha végre nagy nehezen rávettem magam, hogy a keze alá dolgozzak): "jaj, nem jó, nem úgy kell, adjad ide, majd én megcsinálom, most úgysem érünk erre rá"... Úgyhogy én is a húszas éveim elejéig húztam, míg megtanultam főzni (és még mindig csak kezdő vagyok, de legalább reményteli és ambíciózus ;-)), és a mosogépet is csak pár éve tudom elindítani.

Ugyanakkor az is igaz, hogy felporszívozok, felmosok és konkrétan három (!) nap múlva kezdhetném előről, mert újra mindent ellep a por. De őszintén szólva, amíg be lehet jönni a lakásba, és nem "esz meg a kosz", addig nem igazán érdekel. Na jó, azért minimális rendet mindig tartok (csak éppenséggel sok a könyvem, jegyzetem, és kevés a polcom, fiókom... de nem sokára megszabadulok pár tonna irománytól :-)).

zolddio 2010.01.20. 20:59:28

Na igen, a főzésnél mi sem lábatlankodhattunk, mert csak lassítottuk a munkát. Most viszont kifejezetten szeretünk együtt főzőcskézni. Ki érti ezt...

A por nálunk is a takarítástól számított kb. 3. napon belül válik kifejezetten láthatóvá. Ezért 4-5 naponta muszáj felmosnom (egyszerűen zavarni kezdenek a növekvő porcicák), de portörlésre csak hetente-másfél hetente kerül sor. Ez van.
süti beállítások módosítása